Vad är normalt PSA?

Sanningen är att det finns inget värde som garanterar att man inte har prostatacancer, men risken ökar givetvis ju högre värdet är. PSA över 20 är nästan alltid liktydigt med cancer, mindre än 1 är ganska säkert inte cancer. Problemet är att de flesta hamnar någonstans där emellan.
För några år sedan betraktades ett värde upp till 4 eller 5 (beroende på ålder) som normalt. Senare sänktes gränsen till 3 och nu har urologerna i Halland enats om att man ska gå vidare med utredning redan vid ett värde över 2 om mannen är under 50 år. Mellan 50 och 60 år går gränsen vid 3, och över 60 år vid 10 (om kvoten mellan fritt och totalt PSA är över 0,18). För symptomfria män tillåter man t o m värden upp till 20 i vissa fall. Då rekommenderas nytt prov varje halvår och remiss till urolog om värdet stiger mer än 50%.
Sammanfattningsvis har ”normalvärdet” sänkts undan för undan, vilket kan innebära att fler och yngre män kommer att hamna hos urologerna, som inte riskerar att bli arbetslösa. Om detta också innebär att antalet nyupptäckta cancerfall varje år kommer att öka är mera osäkert, möjligen har antalet oupptäckta fall redan minskat till en stabil nivå.

Och så var det frågan om allmän PSA-screening. Ur en färsk artikel i Dagens Medicin:

Bland de flesta experter finns dock uppfattningen att sådan [PSA]screening inte ska införas på befolkningsnivå. Man menar att nackdelarna med testet, som överdiagnostik och överbehandling, väger tyngre än fördelen med minskad dödlighet i prostatacancer.
Denna syn får nu stöd i en ny svensk studie som i dag, fredag [25/9], publiceras i tidskriften British Medical Journal.
Det är forskare vid Umeå universitet som analyserat PSA-värden från frysta blodprover och senare insjuknande i prostatacancer bland män i den prospektiva kohortstudien Västerbottens interventionsprojekt.
I studiematerialet ingick 540 män som diagnostiserats med prostatacancer och 1 034 jämngamla kontrollpersoner som inte insjuknat i prostatacancer.
Forskarna konstaterar dock att ett PSA-värde under 1,0 ng/ml i princip innebar att man kan utesluta aggressiv prostatacancer.
Sammantaget med nya data från den europeiska screeningstudien ERSPC menar de att PSA-test behöver kompletteras med nya markörer för att det ska kunna användas i screeningsyfte.

LÄNK

Annonser

2 kommentarer

Under Allmänt

2 svar till “Vad är normalt PSA?

 1. Anders L

  Hej! Har kollat prostatan, som konstaterats vara förstorad. PSA värde 13 som 2 månader mättes till 8,5.
  Min doktor skrev remiss till Urologen, men därifrån har jag fått svar att de kommer inte kalla mig för provtagning. De skriver att jag skall inte höra av mig förrän värdet visar över 25. Vad anser ni om det, kan det vara rätt? Kan det vara min ålder som är avgörande, jag fyller 80 i början av januari.
  Mvh! Anders L, som tacksamt emotser ert värda svar!

  • Bernt

   Hej Anders! Välkommen till CaPriNs blogg! Jag har tagit bort din e-postadress och ditt efternamn för att du inte ska få oönskad skräppost.
   Ditt PSA är ju inte jättehögt. Ett värde under 20 talar emot spridd sjukdom, om det nu skulle röra sig om cancer, vilket inte är säkert, det kan vara godartad förstoring också. Den behandling som skulle kunna bli aktuell vid din ålder vid prostatacancer är antihormonell medicinering. Kan man slippa sådan ”kemisk kastrering” är det ju trots allt trevligast. Så jag tycker urologen har helt rätt, det är din distriktsläkares uppgift att kolla dina värden och ta kontakt med urologen igen, om värdena skulle stiga kraftigt eller om du får problem med urinerandet.
   M v h
   Bernt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s