Prostatacancer förlänger livet?

I Läkartidningen nr 42/2010 http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15217 refereras en uppföljningsstudie av Nationella prostatacancerregistret. Män upp till 70 års ålder med lokaliserad prostatacancer med låg risk (PSA under 10 och Gleasonsumma 6 eller lägre) respektive medlhög risk (PSA 10–20 eller Gleasonsumma 7) följdes under tio år. En del av dessa genomgick prostatektomi, några strålbehandlades och några fick ingen behandling utöver kontroller (egentligen ”avvaktande behandling”, behandling sattes in om det fanns tecken ökad sjukdomsaktivitet) .
Risken för död i prostatacancer efter tio år beräknades till 3,6 procent bland dem som inte behandlades (2,4 procent vid lågrisktumör och 5,2 procent vid medelhög risk). Risken var något lägre bland män som fått aktiv behandling: 2,5 procent bland dem som opererats och 3,3 procent bland de strålbehandlade.
Men det intressanta är att den totala dödligheten var precis lika stor hos de obehandlade som den förväntade i den friska normalbefolkningen.
Och män som opererats eller strålats hade lägre dödlighet än den förväntade!
Det ser alltså ut som om de som behandlats för prostatacancer med låg eller medelhög risk har högre överlevnad än de som inte haft prostatacancer, vilket ju är märkligt. Man kanske lever sundare om man haft cancer? Eller också är det så som det sägs, att det finns tre sorters osanning; lögn, förbannad lögn och statistik…
Nja, förklaringen är nog att de som fick diagnosen prostatacancer hade lite bättre kroppslig och social hälsa från början än de som inte diagnosticerats, eller åtminstone ett större intresse för sin hälsa och sitt PSA.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s