En god och en dålig nyhet

Först den goda nyheten, åtminstone för dem av oss som strålbehandlats. Det är ju välkänt att joniserande strålning kan framkalla cancer. Därför kan det verka lite märkligt att sådan strålning används för att bota cancer. Man har länge vetat att den som blivit botad från en sorts cancer med strålning kan drabbas av annan cancer efter ett antal år på grund av strålningen. En färsk undersökning visar emellertid att risken för sådan strålningsframkallad cancer är mycket liten.

Forskarna har analyserat data från nästan 650 000 vuxna patienter i det amerikanska cancerregistret SEER. Alla hade överlevt i minst fem år efter att ha drabbats av en cancertyp som rutinmässigt behandlas med strålning. Under uppföljningsperioden på i genomsnitt 12 år drabbades 9 procent av patienterna av ny cancer. Forskarna anser att de flesta av dessa har andra orsaker (livsstil, ärftlighet) än strålningen. Hälften av dem som ändå drabbats av ny cancer på grund av strålning hade överlevt prostata- eller bröstcancer. Slutsatsen blir att fördelarna med strålning är större än riskerna.
LÄNK TILL ARTIKELN I DAGENS MEDICIN

Så den dåliga nyheten. Citerat från Dagens Medicin:

Många män gör i dag ett test för PSA, prostataspecifikt antigen, för att tidigt upptäcka prostatacancer. Men frågan om generell screening är en het fråga, med både förespråkare och skeptiker.
Nu publiceras ännu en studie på området, som enligt forskarna själva är den första med en uppföljningsperiod på hela 20 år. Bakom den står Gabriel Sandblom, docent vid Karolinska institutet, och medarbetare.
I studien såg forskarna ingen signifikant skillnad i dödlighet i prostatacancer i samband med screening.

LÄNK TILL ARTIKELN

Lite dystert, men som någon sagt tidigare – det är kanske så att de som botas är de som ändå skulle ha överlevt. Därav experternas oro för att allmän screening skulle leda till överbehandling.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Behandling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s