Långt hår, prostatacancer och diskriminering

En av alla tiders främsta popmusiker, låtskrivare och gitarrister är Stephen Stills, medlem bl a i supergruppen Crosby, Stills & Nash. En vacker låt av gruppen finns här på YouTube ”Southern Cross”.


I ett tillbakablickande samtal med kollegan Neil Young, som berättar att han vid ett tillfälle utan annan anledning än att polisen tyckte att han såg ut ”som ett djur” arresterades och misshandlades, kommenterar Stills: ”Alla som hade långt hår på 60-talet har en svag aning om hur det är att vara svart”. Detta måste låta otroligt för dagens ungdommar, men jag kan intyga att det var likadant i Sverige i början av 60-talet. Inte så att jag blev misshandlad av polisen, men däremot blev jag vägrad servering på ett kafé, där ägaren menade att andra gäster inte skulle gilla att någon långhårig satt vid ett bord intill dem. Ett klart fall av diskriminering alltså.
Nyss råkade jag få veta att Stills också drabbats av prostatacancer. Han opererades förra året, på sin 63:e födelsedag. Förhoppningsvis framgångsrikt.

Lämna en kommentar

Under Allmänt

Lämna en kommentar